Duikvereniging Trilobiet

Bron: https://www.vrt.be/
Aangeleverd door: Elles

Wetenschappers vinden jong van mysterieuze spookhaai: "Uiterst zeldzaam"

Wetenschappers in Nieuw-Zeeland hebben een jong van een zogenoemde spookhaai gevonden, een mysterieuze kraakbeenvis die diep in de oceaan rondzwemt, ver buiten het bereik van onderzoekers. Het dier was vermoedelijk nog maar een paar dagen oud, doorzichtig, met grote zwarte ogen, zwarte vinnen en een fijne witte staart. “Het is heel uitzonderlijk dat we er eentje vinden die in de palm van mijn hand past”, zegt onderzoekster Brit Finucci.  

Hoewel de term “baby shark” tegenwoordig vooral kinderen als muziek in de oren klinkt (en in iets mindere mate de volwassenen in de buurt), zijn het nu wetenschappers in Nieuw-Zeeland die verheugd zijn over een “baby shark”. Tijdens een expeditie voor de oostkust van het Zuidereiland stootten ze op een spookhaai. Niet zomaar een spookhaai, maar een jong dat vermoedelijk nog maar enkele dagen uit het ei was gekomen.

Spookhaaien (chimaeras) komen voor in het oosten van de Indische Oceaan en in het zuidwesten van de Grote Oceaan, in de wateren rond Australië en Nieuw-Zeeland. Het is een geslacht van mysterieuze wezens waarover weinig bekend is omdat ze meestal op een diepte van bijna 2 kilometer rondzwemmen, ver voorbij het bereik van zonnestralen én van wetenschappers.

Die wetenschappers baseren hun kennis over spookhaaien op wat ze weten van volwassen exemplaren. Er bestaan verschillende soorten van, ze worden 1 tot 1,5 meter groot, hebben grote, doffe ogen en vinnen als vleugels. Hun naam doet anders vermoeden, maar spookhaaien zijn geen haaien. Ze zijn wel verwant aan haaien en roggen, ook hun skelet is gevormd uit kraakbeen.

“Een exemplaar vinden dat in de palm van mijn hand past, is uiterst zeldzaam”, zegt NIWA-wetenschapper Brit Finucci:

“Uiterst zeldzaam”

Tijdens een expeditie bij Chatham Rise, een gebied in de oceaan voor de kust van het Zuidereiland, deden onderzoekers van het National Institute of Water en Atmospheric Research (NIWA) een “uiterst zeldzame” ontdekking. Op een diepte van 1,2 kilometer troffen ze een babyhaai aan, amper uitgekomen. Op foto’s zien we een dier met een doorzichtige huid, zwarte ogen, zwarte vinnen en een fijne witte staart.

“Een exemplaar vinden dat in de palm van mijn hand past, is uiterst zeldzaam”, zegt NIWA-wetenschapper Brit Finucci. Zij deed de ontdekking. “Ik wist onmiddellijk dat het iets was wat we meestal niet tegenkomen. Ik nam het mee en maakte er foto’s van, die nu overal op het internet staan.”

Embryo’s van spookhaaien ontwikkelen zich in eieren die op de zeebodem worden gelegd. Ze voeden zich met het eigeel tot ze uitkomen. “Je ziet dat dit exemplaar nog maar heel recent uitgekomen is, omdat zijn buik nog vol eigeel zit”, zegt Finucci.

Het is nog niet duidelijk om welke soort spookhaai het precies gaat. Daarvoor zijn nog verdere tests en genetische analyses nodig. Vooral de leeftijd maakt dit een bijzondere vondst. “Jonge spookhaaien verblijven meestal op andere dieptes dan de volwassenen, hebben ook andere eetgewoontes. Ze zien er soms ook anders uit dan de volwassen dieren, met een heel ander kleurenpatroon”, zegt Finucci.

“Deze spookhaai zal ons helpen de biologie en ecologie van deze mysterieuze groep diepwatervissen beter te begrijpen.”