Uitrusting Toen en Nu

Bron: DIVER

 

Vooruitgang in het ontwerp en de technologie van uitrustingen gedurende 60 jaar maakt duiken misschien niet leuker, maar het is veel gemakkelijker. En, een foto zegt veel woorden, vinden wij!

Bouyancy Compensators  (Trimvesten)


Bouée Fenzy / Aqua Lung Axioma i3
De Bouée Fenzy van de Franse marine, links, was waarschijnlijk de eerste effectieve BC. In Nederland noemen we die een slabbetje.  Een halsbandstijl, het verstelbare drijfvermogen werd gevoed door een kleine HP-luchttoevoer op de rug. 

Aqua Lung's Axiom is rijk aan functies met opblaas-/leegloopsysteem, geïntegreerd 'Wrapture'-harnassysteem voor comfort en stabiliteit, geïntegreerd (mechanisch los) gewichtssysteem, neerklapbare orale inflator, een blaasterugtreksysteem, zakken, D-ringen, luchtdump opties. De huidige trimvesten zijn superieure veiligheidsuitrusting, die een breder scala aan duikbewegingen, comfort en nog veel meer functies biedt.

Toen en Nu stabjack

 

Automaten:

Aqua Lung Blue Tag DA / Atomic Aquatics T3
Aqua Lung's Blue Tag DA dubbele slangregelaar was een tweetraps Cousteau-Gagnan-ontwerp en de meest gebruikte in de vroege jaren 50.

 De T3 van Atomic Aquatics is lichtgewicht - onderdelen van de eerste trap vervaardigd uit titanium. De eerste trap van de zuiger met hoge stroomsnelheid en de magnum-hendel van de tweede trap verlagen de ademhalingsinspanning. Gepatenteerde automatische stroomregeling. Volledige voorspoeling.

Toen en Nu automaat

 

Duiker voortstuwingsvoertuigen
Farallon DPV / SS Minnus 1.5

Veel van de 'tow-subs' waren zelfgemaakt (auto-accu, 12 volt starter, buitenboordprop) in de jaren 50, maar deze DPV van het merk Ralph Shamlian Farallon was populair bij vroege commerciële eenheden. De Submerge Minnus 1.5-scooter, rechts, is slechts 25 inch lang en 38 pond, aangedreven door een geavanceerde LiPO NMC-batterij met een looptijd van maximaal drie uur. Met behulp van een 24 volt motor en drie snelheden gas, dekt het 225 voet per minuut. De HDPE-constructie van industriële kwaliteit biedt een diepte tot 400 voet.

torpedo

 

Duikmessen
La Spirotechnique Grimsbi Beenmes/ Aqua Lung Squeeze Lock
Dit formidabel ogende Franse mes, zoals de meeste in zijn tijd, was groot en kon om het been worden vastgemaakt. "Is het voor haaien", vroegen mensen. "Ja," zou ik antwoorden, "als ze dreigen, gebruik ik het om mijn buddy te nicken." Tegenwoordig zijn messen, zoals deze, compacte, hoogwaardige roestvrijstalen messen die overal kunnen worden gemonteerd. Deze vergrendelt in zijn schede met een knijphandvat.

duikmessen

 

Droogpaklaarzen
Thermal Sox / Whites EVO 3
Deze vroege rubberen laarsjes werden door vissers, jagers en anderen gebruikt in hun leren laarzen en waren ook ideaal om over de gemakkelijk gescheurde latex rubberen droogpakken te trekken. Tegenwoordig zijn duiklaarzen zoals deze hardcore schoenen. De EVO 3 is ontworpen in samenwerking met het leger en heeft een zware, dubbellaagse zool, versterkte enkelsteun, drainagepoorten en versterkte teen en hiel.

droogpaklaarsen

 

Onderwaterkompassen
Een vroege Sunnto / Suunto SK7
Een kompas is een kompas! Het concept blijft hetzelfde, hoewel er door de decennia heen veel ontwerpvariaties zijn geweest, van polsslijtage tot meterbevestigingen tot het digitale kompas dat is ingebouwd in duikcomputers. De hedendaagse Sunnto-kompassen hebben een kantelfunctie van +/- 30 graden en een robuuste bezel.

kompas

 

Film-/ videobehuizingen Bolex H16 / Amphibico Rouge / GoPro Hero 3+
Deze Bolex 16 mm-filmcamera en -behuizing was de 'Cadillac' van zijn tijd, meestal met een belasting van drie minuten. Handopwindhendel zichtbaar. We hebben een lange weg afgelegd! Amphibico's Rouge behuizing is voor de RED Scarlet X en Epic cinema camera's. Dubbele elektronische Amphibi-grepen en een menubedieningspaneel bieden de gebruiker toegang tot alle belangrijke bedieningselementen. En dan is er nog de hybride GoPro-revolutie met net zoveel effect onder water als hierboven.

filmcamera

 

Loodgordels
Seasoft Seawolf / Ammo Belt Patroongordels uit
de Tweede Wereldoorlog, bij voorkeur met messing sluitingen en riem voor snelsluiting, waren in de jaren 50 aan de orde van de dag. Nu is het lood geïntegreerd in trimvesten. De harnassen, links, zijn verstelbaar, gebruiken gemakkelijk te verwijderen loodzakken en zorgen voor een prima verdeling van het gewicht dat je draagt.

loodgordel

 

Droogpakken
Waterdicht D1 Hybrid ISS / Bel-Aqua
Bill Barada's tweelaagse Bel-Aqua-pak, rechts, bond een binnenlaag van latexrubber op een buitenlaag van rubber/kunststof die bestand is tegen slijtage. De ingang aan de voorkant was afgesloten met chirurgische slangen.

 De twee buitenste lagen van het waterdichte pak zijn gescheiden van de binnenste 3D-meshvoering met nylon veren die een isolerende luchtlaag creëren. De 3D mesh voering bevordert de luchtstroom, houdt vocht weg van het lichaam en gaat knijpen en koude plekken tegen.

droogpakken

 

Onderwaterfotografie
Rolleimarin 70mm / Ikelite 100D Behuizing & DS161 Stroboscoop
De Rolleimarin was de Bentley van de onderwaterfotografie in de jaren vijftig. Het bevatte 12 x 70 mm filmvoorraad, verlicht door flitslampen. De Fenjohn was een high-end lichtmeter. De kleinste digitale SLR van vandaag kan duizenden afbeeldingen op een kleine geheugenkaart vastleggen, HD-video opnemen met automatische belichting, lichtmeting en scherpstelling. Gehuisvest in een lichtgewicht behuizing van polycarbonaat en aangevuld met LED-snellaadflitsers, glazen of plastic dome-poorten en digitale zoekers.

fotocamera

 

Maskers
Squale / Hollis M1
Het in Frankrijk vervaardigde masker met een laag volume uit de jaren 50 was favoriet bij droogpakduikers vanwege de gevederde rand die goed afsloot over droogpakkappen. Het opvallende ovale venster maakte plaats voor een gevormd, extra helder, gehard glas met een lager ijzergehalte, wat meer lichtoverdracht en verminderde groene tint mogelijk maakte. Frames behoren tot het verleden met 100 procent pure siliconen rokken voor een zachte, nauwsluitende pasvorm en een nog lager volume. Snel verstelbare bandjes, en het grote verschil: de mogelijkheid om in je neus te knijpen!

duikmaskers

 

Onderkleding
Wol / Pinnacle V-Skin
Tweedelige wollen longjohns met achterklep zijn geëvolueerd, maar wol doorstaat de tand des tijds. Tegenwoordig worden met merinowol gevoerde 'skins' verwerkt in tri-laminaatmateriaal met een microporeus membraan en een zeer elastische lycra-buitenkant. Een technische combinatie van moderne stoffen gecombineerd met het beproefde.

onderkleding

 

Snorkels
Cressi Sigma / Bel-Aqua Snorkel
Het zou je vergeven zijn te denken dat het geliefde snorkelontwerp van Bill Barada niet verbeterd kon worden, maar denk nog eens goed na. Hoewel het zachte mondstuk relatief intact blijft, kan een door een vlotter geactiveerde droge klep nu onmiddellijk voorkomen dat water via de bovenkant binnendringt, een ontluchtingsklep zorgt voor eenvoudig leegblazen, flexibele lagere boringen verminderen kaakvermoeidheid en hoogwaardige siliconen zijn nu een standaard vervanging voor rubber.

snorkels

 

Wetsuits
Aqua Lung / Oceaner Performance
Iconische wetsuits uit de jaren 60, uiterst links afgebeeld, met haaienhuidafwerking, waren gemaakt van schuimneopreen met een nylon voering. Het standaardpak van 3/16 inch werd na 1957 gevolgd door een kwart inch. Verbeteringen in neopreen hebben geleid tot sterkere, rekbare, flexibelere wetsuits met lycra-randbindingen en ultrastretch nylons. Lichtgewicht plastic ritsen aan de achterkant, kevlar kniebeschermers en een reeks kleuren, plus aanpasbare bedrukking van uw eigen "tatoeages" of logo's zijn ook beschikbaar.

wetsuits

 

Duiklampen
Light & Motion Gobe / Ikelite
De favoriete onderwaterlampen waren jarenlang groot en zwaar. Met de introductie van LED's zijn ze nu kleiner, lichter en helderder. Met pistoolgrepen, helmbevestigingen, polsbevestigingen, verwisselbare lichtkoppen voor brede of smalle stralen, zelfs zwart licht voor het bekijken van fosforescentie. Snel opladen, interne verzegelde batterijpakketten en langere brandtijden.

duiklamp

 

Computers
Pijlstormvogel / Kidd/Stubbs
De multi-tissue decompressiecomputer, vroege versie afgebeeld, werd tussen 1955-75 ontwikkeld door Derek Kidd en Roy Stubbs bij het Canada's Defense & Civil Institute. Dit markeerde het begin van de moderne duikcomputer. Sindsdien zijn duikcomputers steeds geavanceerder geworden met hun meerkleurige digitale HD-schermen, meerdere decompressie-algoritmen voor lucht, nitrox, trimix, SCUBA en rebreathers. Ze bieden aanpasbaar conservatisme, kleurgecodeerde waarschuwingen, 1000 uur duiklogboeken aan boord en bijbehorende software om te koppelen aan je thuiscomputer en duiken te delen via sociale media.

duikcomputers

 

Hoofdkap
Scuba Queen / Waterproof H1 510 Sandwich

Een handig ouderwets idee waarmee mensen met oorproblemen kunnen duiken - een capuchon van neopreen van schuimrubber met interne oorschelpen. Twee kleine gaatjes verbonden door een slang lopen van een aangepaste tweede trap en zorgen voor gereguleerde luchtdruk om de oren van de duiker te omringen. Tegenwoordig bestaat zo'n product niet, maar de isolatie is verbeterd met eenrichtingsventilatiesystemen voor de capuchon, gevormde pasvormen, superstretch nylon, meerlaags neopreen en glideskin.

hoofdkappen

 

Vinnen
Aquabionic Warp 1 / Duck Feet Vinnen van latexrubber
en neopreen composiet uit de jaren 50 zijn vervangen door scharnierende actuatoren, veerriemen en spanmembranen . Voorbij zijn de zware zwarte vinnen geliefd bij trouwe 'eendenvoeters'. Tegenwoordig heeft lichtgewicht en technisch geavanceerd de voorkeur.

vinnen