Merlin duikt in de microplastics

Door microplastics van journalist naar activist 

 

Bijna alles wat in mijn badkamer stond, bevatte microplastics. Van mijn dagcrème, tot aan shampoo. Ik had geen idee. Deze laatste aflevering maak ik de balans op.

 Ik was goed bezig op ’groen’ gebied, dacht ik. Maar ondertussen stroomden er door mij dagelijks heel wat kleine deeltjes plastic het afvoerputje in. Echt schokkend. Ook belandden die deeltjes dagelijks op m’n gezicht, geen prettig idee.

 Hoe meer ik me voor deze serie in microplastics verdiep, hoe meer mijn conclusie is: weg met dat plastic. Alles in mijn badkamer wordt vervangen door plasticvrije varianten. Ik test me suf en koop allerlei natuurlijke cosmetica. Soms met succes - fijne shampoo -, soms minder - stinkdeo. Prijzig is de zoektocht wel, maar het is voor een goed doel.

 De zoektocht veranderde mij. Wat betreft dit onderwerp ging ik van journalist naar activist. Is dat erg? Geen idee. Ik kan me soms niet inhouden als een vriendin een product gebruikt vol microplastics. Het schuldgevoel is enorm tegenover mijn moeder. Zij is al jaren bezig met bewust leven, eet geen vlees en is de grootste dierenvriend. Ze had geen idee van microplastics. „Zit het echt in deze lotion van Rituals?”, vroeg ze beteuterd. Het was haar lievelingsmerk. „En ook in deze dure shampoo?” Sorry mam.

 Ergens is het begrijpelijk dat cosmeticaproducenten aan het ingrediënt vasthouden. Je kunt er van alles mee, het is betrouwbaar en betaalbaar. Het kan glanzen, binden, glinsteren, smeren, enzovoort. Het mag van de wet.

 Maar tegelijkertijd zijn er zoveel nadelen: de deeltjes komen in ons water terecht, ze belanden in onze natuur en we krijgen ze binnen. Wat die microplastics in ons lichaam doen? Dat weten wetenschappers nog niet. Blijf je het dan maar gebruiken tot er meer onderzoeken zijn?

 Of kijken we hier over tien jaar vol afgrijzen op terug? Onze natuur heeft steeds meer ’last’ van ons plastic afval. Moet je daar dan nog meer bij gooien door onze verzorgingsproducten? Er zijn zat alternatieven, waarom worden die niet de standaard?

 Kunnen we zonder? Microplastics zitten in zoveel verzorgingsproducten. Als ik door een doodgewone drogisterij als Etos of Kruidvat loop, zakt de moed me in de schoenen. Bijna alle producten bevatten ze. Het is goed zoeken naar producten zonder, die zijn in de minderheid.

 

microplastics

 

 Soms kijkt personeel je in de winkel vreemd aan, wanneer je een flesje scant. De meeste consumenten hebben geen idee van die plastics. Ik had ook geen idee, tot een paar weken terug. Veel merken lijken slim op onze onwetendheid in te spelen, door zich groener voor te doen dan ze zijn. Misleidend.

 Wordt deze laatste aflevering een zuur verhaal? Nee. Er is steeds meer aandacht voor microplastics. Er wordt onderzoek naar gedaan door wetenschappers. Er zijn steeds meer merken die de deeltjes niet gebruiken. Voor alles met plastic is een duurzamer alternatief te vinden. Je moet soms alleen even zoeken.

 De Beat the Microbead-app, die mij enorm helpt in mijn zoektocht, is veel gedownload door lezers. Mijn moeder is nu ook van alles aan het scannen. Trotse dochter hier.

 Na iedere aflevering van deze serie liep mijn mailbox vol met vragen, tips en zorgen. Voor de krant blijf ik daarom nieuws over microplastics volgen.

 Kortom, het onderwerp leeft en dat is een goed begin. Maar wij als consument kunnen niet alleen zorgen voor die verandering. Dat kun je niet van ons verwachten, is mijn mening.

 

Zonder app herken je nooit al die plastic ingrediënten. Daarnaast zijn plasticvrije alternatieven niet voor iedereen gemakkelijk te verkrijgen vanwege de prijs of omdat je online moet speuren. Voor veel productsoorten, als wasmiddel, staat er niet eens op de verpakking wat erin zit. Hoe kun je dan als consument die duurzamere keuze maken?

Daarom moeten er strengere regels komen voor het gebruik van microplastics in al onze producten. En dan bedoel ik regels voor álle plastics. Niet alleen voor die paar soorten microbeads. Haal die microplastics uit onze shampoos en andere producten, zegt de nieuwe activist in mij.

Door Merlin Mulder.

Bron: NH dagblad