Is je uitrusting klaar voor het buitenwater?

door Eddy van Vliet op 16 april 2021

Ga je na een duikpauze weer het buitenwater in? Controleer dan wel of je duikuitrusting er klaar voor is. Eddy van Vliet geeft tips waar je op moet letten.

Trimvest:

Het kan zijn dat de knoppen van je inflator plakkerig zijn geworden. Leg je trimvest in handwarm water met een druppeltje afwasmiddel zodat het opgehoopte vuil oplost. Blaas je trimvest vol met lucht en laat het even staan. Zakt het als een plumpudding in, dan is de lekkage duidelijk, maar ook een beetje inzakken wijst op lekkage. In dat geval moet je toch echt eerst naar een servicecentrum voordat je het water in gaat.

uitrusting trimvest

 

Duikfles:

De vraag is hoe lang je duikfles ongebruikt in de schuur heeft gestaan. Is dat langer dan een jaar, laat hem dan leeglopen en vervolgens bij een vulstation met verse lucht vullen.
Ook altijd goed om te checken: is het keur van je fles nog geldig? In Nederland en België moet de duikfles elke 5 jaar hydrostatisch gekeurd worden, maar ben je van plan naar het buitenland te gaan, dan kan die frequentie een stuk lager zijn.
Controleer de kraan visueel of er geen vuil of kalk in zit. Zie je wel kalk, breng de complete set dan naar een servicecentrum voor onderhoud. Overigens is het verstandig om je fles regelmatig inwendig visueel te laten inspecteren op roest – je kunt er beter op tijd bij zijn, zeker als je hem langere tijd niet gebruikt hebt. De buitenkant kun je prima zelf in de gaten houden – roest is geen goed teken!

uitrusting cillinder

 

Droogpak:

Als het goed is, heb je de seals van je droogpak getalkt en behandeld met SealSaver en de ritsen gewaxt voordat je het voor de winter opborg. Het kan geen kwaad om dat nu weer te doen. De ventielen kun je schoonblazen en als er echt veel vuil of stof op zit, in een badje van warm water met een druppel afwasmiddel leggen.
Controleer je seals op rekbaarheid, scheurtjes, rafels en barstjes. Als die erin zitten, zijn ze echt aan vervanging toe. Je wilt niet dat je eerste duik toch een natte wordt.

 

Foto: Harro Cats.

Bron: Duiken in beeld