Het ultieme fitnessprogramma voor duikers

Bron: Duiken.nl

ufit1

 

Het ultieme fitnessprogramma voor duikers: Fitte duiker: activering en workout

Hoeveel tijd en geld besteed je aan het kiezen en kopen van de juiste duikuitrusting? Stel jezelf nu deze vraag: maak ik er wel het beste van?

De meesten van ons hebben de neiging om te vergeten wat in feite het belangrijkste onderdeel van onze duikuitrusting is: wijzelf.

In feite zouden jouw ervaringen in en buiten het water geweldig versterkt worden als je je kracht, resistentie en flexibiliteit zou verbeteren.

Nogmaals, vraag jezelf: zou je voorbereid zijn om op een effectieve wijze te reageren op een plotselinge verandering in weers- of zeeomstandigheden (b.v. sterke stromingen) of om in een noodgeval te handelen (b.v. vervoer van een gewonde buddy), of snel kunnen reageren op een uitrustingsprobleem, met gebruik making van de nodige aerobe en anaerobe capaciteit en met de juiste timing? Zou je voorbereid zijn om een onverwachte fysieke inspanning te leveren of je emotionele status te beheersen?

Zijn er tijden geweest dat zelfs het uitvoeren van eenvoudige activiteiten zoals het vervoeren van je uitrusting, misschien op een onstabiele ondergrond (b.v. op een boot bij slechte weersomstandigheden of wellicht een ruwe zee) een uitdaging voor je vormden?

Dan is het de hoogste tijd dat je een training volgt!

ufit2
“Fitness gaat niet over beter zijn dan iemand anders. Het gaat over beter worden dan je was”

 

 

Het volgende is een trainingsprogramma gericht op het verbeteren of onderhouden van een goede staat van fysieke fitness iets wat ook jouw prestaties tijdens het duiken verbetert, de kans op verwonding of ongeval verkleint, je beter op noodgevallen laat reageren of op plotselinge veranderingen van bepaalde omstandigheden, of je eenvoudigweg laat genieten van duiken op zijn best!

Stel redelijke doelen

Het heeft allemaal te maken met verwachtingen. Door middel van ons trainingsprogramma proberen we:

  • Beweeglijkheid van de gewrichten te vergroten
  • Stabiliteit van de gewrichten te vergroten
  • Verbeteren van algemene kracht en lichaamsproprioceptie – de vaardigheid om je lichaam te beheersen door middel van houdingsbalans

We proberen ons doel te bereiken door middel van een reeks van 4 routines (functionele, primitieve bewegingen) speciaal ontwikkeld en opgezet voor duikers op ieder niveau. Of je een atleet bent of niet, deze training kan een nuttig instrument zijn voor het optimaal trainen van alle structurele componenten, leidend tot veilige en effectieve lichaamsbewegingen. Niet alleen spieren zijn erbij betrokken, maar ook gewrichten, pezen, gewrichtsbanden en bindweefsel die samenwerken om niet alleen de spierketens maar ook het zenuwstelsel te activeren.

Dit resulteert in een verbetering van de gewrichtsmobiliteit en proprioceptie , maar ook in coördinatie, reactievermogen en uiteindelijk kracht, snelheid en vermogen.