Geheimen van Zuid Egypte

ze1

Het St John's gebied staat bekend om zijn habili riffen, maar er is meer in dit gebied dan de spectaculaire koraalmuren. Hier zijn twee klassieke duiken ...

 

Alle duikplekken in Zuid-Egypte openen zich nu door operaties vanaf de wal met snelle dagboten, maar het rifsysteem van St. John's is strikt voor live-aboards die opereren vanuit Marsa Alam of Port Ghalib. Wanneer je zo ver zuidelijk bent, is de grote vraag of je boekt op een live-aboard dat deel uitmaakt van de zuidelijke eilanden voor de kust - Elphinstone, Daedalus, Zabargad en Rocky - of je uitsluitend op St. John's wilt richten.

Naar mijn mening is er niets te kiezen tussen deze twee routes: beide bieden prachtige koraalmuren en een goede kans op grote vissen. Sommige liveaboard-bedrijven bieden een optie om St. John's en de eilanden vanuit land te ontdekken, maar het is veel autorijden en je krijgt niet zoveel flexibiliteit bij het kiezen van sites.

In sommige opzichten is St John's de meest afgelegen van allemaal: een 14- vierkante mijl lappendeken van ongerept koraal en overvloedige vissen, 30 mijl van Soedan.

 

HABILI GAFAAR

Als je St John's bezoekt, zijn er een aantal sites die je gewoon niet wilt missen, en Habili Gafaar is daar een van. Zoals bij de meeste duiken in dit gebied, is het een koraaltop, maar deze is veel dunner. Aan de oppervlakte is het slechts 20 meter bij 15 meter, en hoewel het dikker wordt naarmate je dieper gaat, kun je er op 35 meter nog steeds helemaal omheen zwemmen. Het is een relatief eenvoudige duik. Als je ondersteuningsboot je eenmaal heeft afgezet, is het gewoon een kwestie van afdalen naar je doeldiepte en dan geleidelijk stijgen terwijl je rond het toppunt zwemt. Duikgidsen zeggen dat dit rif de grootste concentratie aan jachtvissen heeft in het zuiden van Egypte, met de nadruk op snapper, barracuda en trevally.

In het verleden was Habili Gafaar ook een hotspot voor hamerhaaien waarnemingen, maar hamerhaaien zijn notoir wispelturig, dus er is een kans, maar nooit een garantie. Je zult net zo goed een oceanische witpunt of een silvertips haai zien als ergens anders in het 'Diepe Zuiden', maar mijn advies is niet om het rif zelf te verwaarlozen, dat uitstekend koraal heeft en veel soldaatvissen die schuilen in de verschillende uitsteeksels. Deze staat zeker in mijn top tien van de Rode Zee.

 

DANGEROUS REEF (GOTTA GIBLI)

De klassieke St John's duikplekken zijn meestal habilis (Arabisch voor riffen die niet AAN DE OPPERVLAKTE NIET TE ZIEN ZIJN). De andere grote habili duik in dit gebied is waarschijnlijk Habili Ali, ten zuidwesten van de Habili Gafaar en een favoriet voor manta waarnemingen. U bent echter geneigd om een beetje sleets te duiken op deze sites, die min of meer identiek zijn in termen van hun topografie. Dus ik dacht dat ik iets anders zou kiezen voor onze tweede duik.

Dangerous Reef (plaatselijk bekend als Gotta Gibli) is ten onrechte zo genoemd. Misschien dacht iemand dat het saai zou zijn om 'veiligste rif voor mijlen' op hun kaart te schrijven, maar het zou in ieder geval waar zijn geweest. Dit rif vormt een hoefijzervorm die naar de oppervlakte stijgt en biedt uitstekende beschutting voor live-aboards.

Dus in tegenstelling tot de habili- dives van dit gebied, krijg je een witte zandbodem op 23 meter, in plaats van een muur, die in het blauw weg valt. De zeebodem hier wordt afgewisseld met kleine pinakels die rijk zijn aan koraal en de typische zeefauna van Zuid-Egypte herbergen - koraalforel, damselfish, koraalduivel en scholen anthias komen in grote aantallen voor, terwijl het zand daaronder blue-spotted pijlstaartroggen en krokodillen-vissen te zien zijn. Er is ook een klein grotsysteem dat begint op 7-8 m en biedt een ontspannende kennismaking met duiken boven de omgeving. Het is niet zo uitgebreid als de grotten bij Umm Kharerim in het noorden, maar het geeft de duik zeker extra kwaliteit

Afgezien van de vis wordt dit rif gedomineerd door enorme Acropora- koralen die honderden jaren oud moeten zijn. Al dit koraal vormt een voedselbron voor kuddes grazende bultkoppapegaaien, het grootste lid van de papegaaivisfamilie, die hun harde snavels gebruiken om brokken koraal af te breken. Zie je al dat heerlijke witte zand onder je? Het meeste kwam eruit als papegaaivissen poep. De papegaaivissen zijn bezoekers tijdens de zomermaanden, wanneer ze omhoog zwemmen uit Sudanese wateren.

Liveaboards meren aan in de lagune aan de zuidkant, die wordt beschermd tegen de heersende winden en stromingen. Het is een ideale omgeving voor nachtduiken en het rif krijgt in het donker een heel ander karakter. Basket stars unfurl in de duisternis, inktvis en pijlinktvis die op de randen van het rif opzoek zijn naar prooi, en Spaanse dansers duiken overdag op om te jagen.

Misschien is het niet de meest spectaculaire duik, maar het heeft veel verschillende onderwerpen en je zult merken dat je wilt dat je lucht langer meegaat. Als je je wetsuit ophangt en uitkijkt naar het avondeten en een biertje, garandeer ik dat je een glimlach op je gezicht zult hebben Bron: Dive Magazine UK. Tekst + FOTO'S SIMON ROGERSON

ze2