Duiken in Turkije

Bron: Dive Magazine U.K.

1

Met 8.000 km kustlijn, een perfect mediterraan klimaat, goed zicht, fascinerende historische wrakken en een groeiend aantal mariene parken, is het geen wonder dat Turkije hard op weg is een bestemming die duikers willen verkennen. Je kunt er op een liveaboard vanaf stappen en de verlaten baaien met zanderige baaien van traditionele zeilboten ontdekken. Of u kunt een bezoek brengen aan chique resorts en 's nachts genieten van gezellige bars en restaurants en overdag fantastische bootduiken.

Turkije is de perfecte plek voor een gezinsvakantie waar je stiekem een paar uitdagende duiken kunt maken terwijl de niet-duikers lekker op het strand kunnen zitten en plezier hebben. Het is ook een ideale plek om te leren duiken - warme, kalme wateren en veel waar voor uw geld, met goed gerunde scholen en duikcentra.

Er zijn veel duikcentra in de meeste resorts en ze worden volgens strenge, door de overheid vastgestelde voorschriften beheerd - buitenlandse bezoekers kunnen alleen duiken met geregistreerde centra waarvan de boten aan de hoogste normen moeten voldoen.

Duiken is het hele jaar door, het hoofdseizoen loopt van mei tot november, met watertemperaturen tussen 18ºC en 26ºC.

Traditionele gulets en op maat gemaakte duikboten bieden het perfecte platform om de vaak beschermde wateren te verkennen. Deze grote, ruime en goed uitgeruste schepen, compleet met zonneterrassen, hebben de capaciteit om meer dan 30 duikers te vervoeren en sommige van de nieuwere schepen zelfs meer. In de praktijk blijven getallen normaal gesproken ruim onder dit cijfer, waardoor er meer dan voldoende ruimte overblijft voor het inpakken of voorbereiden van fotografische apparatuur.

De duikomstandigheden zijn uitstekend tijdens het duikseizoen van april tot november met zicht tot 30 meter. Het onderwaterlandschap is typisch een gevarieerd aanbod van riffen, wanden, drop- offs en grotten. Het mariene leven is minder overvloedig dan in tropische zeeën, maar omvat tandbaarzen, roggen, murenen, schildpadden en octopussen. Goed oplettende duikers kunnen in sommige gebieden een glimp opvangen van zeepaardjes en er zijn veel naaktslakken. Veel sites beschermen ook amfora's en andere aardewerkresten.

Er is een groot aantal wrakken rond de Turkse kust, zowel oud als modern - velen worden beschermd door de wet. Sommigen zijn expres tot zinken gebracht om nieuwe avonturen te beleven - het verkennen van een Dakota die eruit ziet alsof hij op het punt staat op een onderwaterbaan te starten, is een ervaring die je niet mag missen!

2

GALLIPOLI

Voor veel mensen is Gallipoli synoniem met de strijd in de Eerste Wereldoorlog die plaatsvond op het schiereiland in 1915, waarin de geallieerden een zeeaanval en landing begonnen die werden afgeweerd en na acht maanden leidden tot een geallieerde terugtrekking. Maar de geschiedenis en het belang van dit schiereiland reikt verder dan de Eerste Wereldoorlog, en strekt zich uit tot de oude Grieken en de Romeinen. Tegenwoordig is het een geheel vreedzamer plek en wordt het beschermd als een Turks Nationaal Park. Veel van de toeristische centra op de herdenkingsmonumenten van de Eerste Wereldoorlog, met 40 geallieerde oorlogsbegraafplaatsen in dit deel van Turkije. Voor duikers is de voor de hand liggende attractie de vele scheepswrakken - tussen april 1915 en januari 1916 zonk verscheidene honderden schepen en boten in de kustwateren tussen Anzac Cove en Suvla Bay aan de westelijke kant van het schiereiland. Daten, de locaties van 216 wrakken zijn ontdekt. Hoewel sommige niet kunnen worden gedoken - bijvoorbeeld, twee van de slagschepen zitten op een diepte van 80-90 m in een gebied dat bezig is met scheepvaartverkeer - er zijn er meerdere die regelmatig worden gedoken.

 

HMS MAJESTIC

Dit Britse slagschip werd getorpedeerd door een U-boot op Cape Helles in mei 1915 met het verlies van 49 man en zonk in Morto Cove, waar het wrak nu ligt met zijn achtersteven op het zand op 29 m en de boeg op een diepte van 18 m. Scholing inclusief brasem en dentex hebben het schip tot hun thuis gemaakt, veilig in het binnenste van het wrak dat niet door duikers kan worden gepenetreerd. Hoewel sommige delen van het wrak in de jaren zestig werden ontmanteld, blijft er genoeg te interesseren voor de bezoekende duiker, waaronder een kanon met kanonkuil en het kraaiennest op ongeveer 10 meter afstand.

 

LIGHTERS

Aanstekers waren ijzeren boten die door de Britten werden gebruikt om infanterietroepen te landen en voorzieningen te dragen. Velen van hen zijn gezonken tijdens stormen en door geweerschoten in de Eerste Wereldoorlog, en verschillende rusten nu op een afzonderlijke diepte. Er zijn twee voorbeelden in Morto Cove, beide op 30 meter en slechts een paar meter van elkaar verwijderd. Een van de wrakken was een stoomketel, die nu op het nabijgelegen zand ligt, en beide scholen van leervis aantrekken - grote zilveren vissen die schijnbaar niet bang zijn voor het bezoeken van duikers.

 

DE LUNDIGE

De ex-trawler, HMT Lundy, bevindt zich op een diepte van 28 meter in Suvla Bay en blijft ondanks zijn leeftijd in goede staat. Een steunschip tijdens de campagne, de boot werd in 1915 door torpedo tot zinken gebracht en herbergt nu een heel andere lading dan waarvoor hij oorspronkelijk was bedoeld - octopus, kreeften, congeralen, schorpioenvissen en kleine scholvissen zijn te vinden temidden van de oorlogsbenodigdheden en munitie. Veel van het wrak is nu bedekt met sponzen en aan de binnenkant zijn er scholen brasem en grondels.

 

HET STOOMSCHIP

Niet ver van de Lundy, dichtbij de landtong Büyük Kemikli, ligt het wrak van een stoomschip dat het meest in de smaak valt bij zijn gepantserde stoomketel, die nu in drie delen is, en ontploft toen het schip zonk. De ligging nabij de kust en de maximale diepte van 15 meter maken het een uitstekende duik, zelfs voor relatief onervaren duikers.

3

 

BODRUM

Zoals zoveel andere toeristencentra aan de kust, begon Bodrum het leven als een slaperig vissersdorp voordat het de aandacht trok van een bezoek aan Europeanen in de afgelopen tijd op zoek naar zon en zand. Vandaag ontvangt deze haven aan de Egeïsche kust van Turkije meer dan een miljoen bezoekers per jaar, maar heeft nog steeds een traditionele uitstraling met witgekalkte gebouwen en oude ruïnes die een esthetisch aangename authenticiteit bieden.

Het centrum van de stad ligt rond de haven, waar het Sint-Pieterskasteel uitsteekt boven smalle straatjes vol met bars en restaurants. Het kasteel werd gedeeltelijk gebouwd met steen uit het nabijgelegen graf van Maussollus, een van de zeven wonderen van de antieke wereld, en herbergt vandaag het Bodrum Museum of Underwater Archeology. Hoewel het schiereiland Bodrum een gebied van ongeveer 650 vierkante kilometer beslaat en een 174 km lange kustlijn heeft, zijn de belangrijkste toeristische resorts aan de zuidkust te vinden op plaatsen zoals Gumbet, IÇmeler en Bitez. Aan de westelijke kant van het schiereiland vindt u uitstekende stranden in Turgutreis en Gűműsluk, die een aantal watersporten aanbieden, waaronder duiken.

Het onderwaterleven is gevarieerd, met de interessante topografie van Bodrum die een aantal verschillende soorten duiken biedt, waaronder wrakken, grotten en riffen. Op verschillende locaties zijn oude amforen nog steeds verspreid over de zeebodem en er is een goede mix van visleven, waaronder scholing van barracuda's en damselfish en verschillende soorten wrasse en tandbaars. Er is een goede kans op een ontmoeting met zowel octopussen als kreeft en tussen het spotten van het zeeleven kun je profiteren van enkele van de afleidende tunnels en doorkruisende tunnels.

 

GROOT EN KLEIN RIETS

Deze twee riffen tussen Bodrum en Black Island zijn gescheiden door slechts 200 meter. De rifwanden zitten boordevol visleven en strekken zich uit van 5 m tot 32 m aan de zuidkant en 36 m aan de noordkant. Deze muren zijn vooral populair bij fotografen, die samen massaal beelden van sponzen verzamelen, samen met tandbaarzen, wrasse, scorpionfish en scholende barracuda's en boeren.

 

PINAR 1 WRECK

Deze tanker ten zuidoosten van Karaada was in 2007 gezonken als een kunstmatig rif en is vooral populair bij fotografen dankzij het aantrekkelijke stuurhuis (waar het wiel op zijn plaats blijft), nu het huis van naaktslakken en buiswormen. Er is ook een goede kans om een aantal cephalopoden en murenen te zien. Het wrak ligt tussen de 18 en 33 meter, waardoor het perfect is om te duiken.

 

BUBBLE CAVE

Ten zuidwesten van Karaada is deze bootduik vernoemd naar een schoorsteenvormige grot die toegankelijk is op 12 meter afstand. Eenmaal binnen, houd een oogje op een overvloed aan visleven, samen met krabben, koralen en sponzen. De bubbels komen natuurlijk van de vele bezoekende duikers wier uitademende lucht omhoog klimt door scheuren in het plafond van de grot, die allemaal een spectaculair zicht maken als je de grot verlaat via de schoorsteen op 5 meter afstand.

 

C47 DAKOTA VLIEGTUIG

Verder naar het westen is het wrak van een vliegtuig uit de C47 Dakota van de Turkse luchtmacht, dat doelbewust tot een kunstmatig rif was gedaald in 2008. Stormen en stromingen hebben het vliegtuig verplaatst en het is nu enigszins gebroken, met één vleugel op 17m, het andere op 25m, en de staart op 28m. Desalniettemin zorgt de C47 nog steeds voor een indrukwekkende duik.

 

GÖKOVA BAY

Degenen die in staat zijn om zo'n 60 mijl naar het oosten van Bodrum naar Gökova Bay te reizen, worden beloond met een prachtig bovenaanzicht en onvergetelijke onderwaterontmoetingen. Dit is een populaire site met zeilers en werd in 1988 uitgeroepen tot Speciale Beschermde Omgeving (SEPA). Tot de opvallendste soorten in dit gebied behoren sandbar-haaien en mediterrane monniksrobben.◊

Met een duikseizoen dat loopt van april tot november, zichtbaarheid van gemiddeld tussen de 20 en 30 meter, en een verscheidenheid aan duiklocaties met wrakken, riffen, drop-offs en grotten, er is veel om het duiken in Bodrum aan te bevelen. Nieuwelingen en meer ervaren duikers worden goed bediend door verschillende duikcentra in het gebied. Duiken is op dagboten van goede kwaliteit en je kunt £ 30- £ 45 betalen voor een dag duiken inclusief lunch en twee duiken, met rond 15:00 terugkerende boten.

4

 

MARMARIS 8 Deze havenstad, beroemd in Turkije en daarbuiten vanwege de schoonheid van de mediterrane kustlijn, is populair bij toeristen die op bezoek zijn en heeft een moderne jachthaven, een drukke haven en een traditionele oude binnenstad. De stad staat bekend om zijn bruisende nachtleven en is goed bereikbaar met bars en restaurants. Degenen die op zoek zijn naar een rustiger resort kunnen ervoor kiezen om een paar kilometer naar het zuiden te gaan naar İçmeler op het schiereiland Datça.

Waar je ook verblijft, je vindt het omliggende landschap een prachtige mix van dennenbossen en schattige baaien met glinsterende blauwe zee - dit deel van de Turkse Rivièra is ook bekend als de turkooizen kust. Underwater Marmaris is niet minder aantrekkelijk, biedt uitstekend zicht en met veel van de duikplekken in goed beschermde baaien - perfect voor een aantal zachte, stressvrije duikvakanties.

Zowel kust- als bootduiken zijn beschikbaar en de grotere centra bieden een reeks cursussen en nachtduiken. Net als bij het duiken rond Bodrum, kunt u een verscheidenheid aan bezienswaardigheden verwachten, van grotten tot riffen en veel mogelijkheden om enkele van de oude amforen van Turkije te spotten, vervoerd in grote hoeveelheden, meestal met wijn of olie.

 

GEITENIS VUURTOREN

Deze site naast de vuurtoren is perfect voor meer ervaren duikers, die zich uitstrekt van op een diepte van 8 meter tot 38 meter. Het leven op zee gaat gepaard met gebroken amforen. Er is een grote kans om grote vissen uit diepere wateren te zien trekken, samen met rode kardinaalvissen, veel murenen en inktvissen. Houd hoekjes en gaatjes in het rif in de gaten om schaaldieren te spotten, inclusief kreeft van goede grootte.

 

KADIRGA COVE

Deze site kan worden omgedoopt tot 'amforen en alen', zoals de prevalentie van beide tijdens deze duik. Tegenover de Kadirga-vuurtoren die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 40 meter, is deze rotsachtige locatie geschikt voor het meeste ervaringsniveau en biedt het een gebied met amforen en op 15 meter de overblijfselen van een schip uit de Hellenistische tijd. Temidden van de amforen zijn murenen alomtegenwoordig en er zijn ook veel krabben en garnalen aanwezig.

 

INCE BURUN VUURTOREN

Gelegen op het eiland Yildiz, dat uitkijkt op de baai van Marmaris, heeft deze camping een maximale diepte van 38 meter en staat het bekend om zijn scholen van leervissen en brasems. Gekleurde sponzen kleden de site en er is een goede kans om verschillende soorten naaktslak te zien.

Zoals je van een belangrijk resort zoals Marmaris zou verwachten, zijn er genoeg duikcentra om uit te kiezen, vele met een volledig aanbod aan cursussen, samen met dagelijks duiken. De centra halen je op van je accommodatie.

5

 

FETHIYE Een van de mooiste plekjes aan de Lycische kust, zijn met pijnbomen begroeide bergen, afgelegen baaien, mooie dorpjes en oude ruïnes. Het gebied bestaat uit verschillende vakantiegebieden: de hoofdstad, Ölűdeniz met zijn prachtige Blue Lagoon, Hisarônű en zijn rustiger buurman Ovacik. De stad was voorheen bekend als Makri en werd in 1934 omgedoopt tot Fethiye ter ere van Fethi Bey - een beroemde piloot van de Turkse luchtmacht.

De oude stad (Paspatur) is een geweldige plek om rond te dwalen - geniet van een kopje koffie op een van de kleine pleintjes, bekijk de vismarkt (Balik Pazar) of koop wat specerijen op de wekelijkse open markt. Fethiye is erg populair bij toeristen en is een ideale uitvalsbasis om een gezinsvakantie te combineren met duiken. Niet-duikers kunnen genieten van de veilige en leuke strandactiviteiten rondom de beschermde Blue Lagoon of 40 minuten per bus naar de Saklikent-kloof, die op 20 km lang de op één na grootste kloof van Europa is en een fantastisch spektakel.

Ondertussen kunnen duikers enkele van de beste onderwateravonturen beleven die Turkije te bieden heeft. Duiken variëren van ondiepe kalme riffen tot grotten, muren en dramatische drop-offs, tunnels en doorzwembogen bedekt met zachte koralen. Mis de uitstekende nachtduiken niet. De nachtduiken zijn een geweldige gelegenheid om octopussen, garnalen en kreeften te spotten.

Overdag verwacht om groupers, murenen, boeren, barracuda's en inktvissen met af en toe een schildpad te zien. Als je echt geluk hebt, kun je ook roggen en dolfijnen zien. Vergeet niet om die stukken zeegras van naderbij te bekijken voor pauwvissers, poon en zeepaardjes. duikers kunnen enkele van de beste onderwateravonturen beleven die Turkije te bieden heeft. Duiken variëren van ondiepe kalme riffen tot grotten, muren en dramatische drop-offs, tunnels en doorzwembogen bedekt met zachte koralen.

Mis de uitstekende nachtduiken niet. De nachtduiken zijn een geweldige gelegenheid om octopussen, garnalen en kreeften te spotten. Overdag verwacht om groupers, murenen, boeren, barracuda's en inktvissen met af en toe een schildpad te zien. Als je echt geluk hebt, kun je ook roggen en dolfijnen zien. Vergeet niet om die stukken zeegras van naderbij te bekijken voor pauwvissers, poon en zeepaardjes.

De nachtduiken zijn een geweldige gelegenheid om octopussen, garnalen en kreeften te spotten. Overdag verwacht om groupers, murenen, boeren, barracuda's en inktvissen met af en toe een schildpad te zien. Als je echt geluk hebt, kun je ook roggen en dolfijnen zien. Vergeet niet om die stukken zeegras van naderbij te bekijken voor pauwvissers, poon en zeepaardjes.

 

DE TCSG-121

Dit is een oud 40 meter lang kustwachtschip dat op 27 meter zit. Het wrak bevindt zich naast een rif dat rijk is aan zeeleven, met veel murenen en een aantal zeer grote tandbaarzen die zich hebben gevestigd in de doelbewust verzonken duikattractie. Het is mogelijk voor ervaren duikers om het wrak te penetreren met toegangspunten aan de achterkant en door twee motorbaaien, en je kunt rondkijken in de woonruimten van de bemanning en op de brug komen.

 

SARIYARLAR BAY

Je begint in een diepe grot (29 meter) en je kunt honderden inwonende garnalen uitkiezen met je fakkel voordat je afdaalt naar een 100 meter lange duik naar een prachtige, brede tunnel die opduikt in een zoetwater afgesloten grot die verrassend kil is. Pas op voor octopus in de rotsen voordat je de tunnel binnengaat.Rode eilandDe zeebodem hier vormt een natuurlijk amfitheater op 20 meter - breng je fakkel mee om te genieten van de kleur van de sponzen. Veel grote en vriendelijke tandbaars.

 

AMPHORAE BAAI

Een oude Romeinse site met amforen die dateert uit 300 voor Christus. De helling stort in tot meer dan 60 meter, met twee grote rotspartijen - de diepste op 30 meter. Veel zeeleven, waaronder rivierkreeft, octopus en tandbaars. Drie tunnelsMet een maximale diepte van 36 m en wat drijfvermogen om te onderhandelen, is deze bootduik meer geschikt voor gemiddelde en ervaren duikers. De drie tunnels zijn gecreëerd door scheuren in de rots en moeten in één bestand worden ingevoerd en verlaten.

 

ALADDIN'S HOL

Deze unieke duik neemt je mee naar een grot op 29m. waar duikers fijne kleurrijke koralen en de plaatselijke tandbaars kunnen bekijken. Na een paar minuten stijg je op naar 12 m en ga je vervolgens naar een andere grot die bekend staat als de 'hammam', waar natuurlijk licht door twee openingen in het plafond valt.

Dit is een geweldige plek om te leren duiken met zeer gerespecteerde scholen. De scholen bieden een volledige reeks PADI-cursussen, van proefduiken voor complete beginners, tot en met het leren duiken instructeur te zijn, en de standaard van instructies is hoog.

Het duiken is van comfortabele dagboten, vaak met Turkse bemanningen en internationale duikmeesters en instructeurs. Reken op £ 30 tot £ 45 voor een dag duiken (twee of drie duiken plus lunch aan boord). Een nachtduik kost ongeveer £ 25.

6

 

KAS 

Het pittoreske stadje Kas ligt in de zuidwestelijke provincie Antalya van Turkije, op twee uur rijden van de luchthaven van Dalaman. De laatste etappes van de route bieden een spectaculair landschap langs de turkooizen kust. Door veel inheemse duikers beschouwd als een van 's lands beste duiken, blijft Kas een verborgen juweel voor buitenstaanders, maar het wordt steeds bekender.

De Kas-archipel heeft meer dan 30 erkende duikplekken, de meeste liggen binnen een straal van 30 minuten van de haven zelf, inclusief rif, wrak en sites van historische waarde. De lichtgekleurde zand- en vulkanische rotsformaties geven het gebied een unieke identiteit. Verwacht helder, warm water en een spectaculair onderwaterlandschap. Er is veel onderwaterleven te zien, vooral in vergelijking met andere mediterrane bestemmingen.

Kijk uit voor amberjack, barracuda's, mediterrane octopussen, verschillende soorten roggen, trompetvissen, zeepaardjes, murenen, tandbaars, schildpadden en meer schildpadden! Hoewel Kas de perfecte bestemming is voor ontspannen duiken en veel van de 'mooie dingen', biedt het ook meer uitdagende duiken voor degenen die het willen. Er zijn tal van diepere duiken en verschillende natuurlijk voorkomende wraksites, hoewel sommige van de laatste wel een beetje dieper liggen dan de toegestane recreatieve limieten.

 

DAKOTA VLIEGTUIG

Dit enorme vrachtvliegtuig is in 2009 op een zeer afwisselend 22m gezonken als een kunstmatig rif en is nu bedekt met een lichtgekleurde algen. Het is een enorm populaire duik, niet het minst met fotografen, die houden van de kans om het relatief zeldzame beeld van een onderwatervliegtuig te fotograferen.

 

DE DIMITRI

Dit vrachtschip liep in 1968 vast op het eilandje Kovan Adasi en biedt een afdaling van 20 meter langs een smalle spleet die bekend staat als de Canyon, die bedekt is met kleurrijke groei. Het wrak zelf is een verwrongen massa metaal, het resultaat van een bergingsoperatie waarbij dynamiet werd gebruikt, maar het blijft een fascinerende duik.

 

TCSG 119

Dit voormalige Turkse kustwachtschip werd in 2011 tot zinken gebracht om een kunstmatig rif te vormen. Hij kwam dieper dan gepland en zit nu op 40 m op een vlakke, zanderige bodem. Het rif zelf begint op ongeveer 15 meter en het wrak staat rechtop, met het dek rond de 35 meter. Het heeft een aanzienlijke bedekking van groei, waaronder grote spiraalvormige buiswormen. Kleine vissen patrouilleren in het stuurhuis, terwijl je in het wrak gezadelde brasem ziet.

 

KAMEEL RIF

Camel Reef is een klein rif gemarkeerd door twee grote bulten in 14 m die de site zijn naam geven. Sterke stromingen kunnen vaak door het gebied trekken, maar ze zijn de moeite waard, omdat het tweede rif in het diepere water naar het zuidoosten ontmoetingen biedt met een fatsoenlijke en vriendelijke tandbaars.

 

DUIF EILAND

Een beschutte site die populair is voor training, maar nog steeds met genoeg om het aan te bevelen voor elke duiker, Pigeon Island heeft een oud houten wrak, amforen en het kunstmatige wrak van een nooit voltooide stalen plaat. De ondieptes bieden voldoende gelegenheid om het leven van vissen te observeren en een onder water gebeeldhouwde facsimile van een grote haai te zien.

 

Heybeliada

Twee kleine eilanden vormen de basis voor deze relatief ondiepe duik met een maximale diepte van ongeveer 24 meter, wat een aangename panoramische duik oplevert. Elk eiland kan worden omcirkeld en aangeboden zijn zeegras, schildpadden en het skelet van een onbekend wrak.◊

Vanwege de nabijheid van de duikplekken is het normaal om 's ochtends twee duiken uit te voeren, waarbij de rest van de dag overblijft vrij om de omgeving te verkennen, tijd door te brengen met het gezin of gebruik te maken van een middagduik, afhankelijk van de vraag. Verwacht te betalen tussen £ 30 en £ 40 voor twee ochtendduiken.

7

ANTALYA

Met zijn brede stranden en warme klimaat is Antalya een ander prachtig juweel in Turquoise's Turkse kust, dat elk jaar grote aantallen bezoekers trekt. In het centrum van de stad vind je Kaleici, ook wel bekend als het oude Antalya, het kleine historische oude centrum dat oorspronkelijk Romeins was voordat het werd bezet door de Byzantijnen en vervolgens de Ottomanen.

Er zijn drie resortgebieden: Antalya en Belek, die hotels aan het strand aanbieden en veel entertainment en strandgebaseerde sporten en activiteiten; Side, waar veel van de duikplekken gecentreerd zijn; en tot slot, Alanya, dat wordt gekenmerkt door exclusieve hotels met privéstranden en een goede selectie aan restaurants en cafés rond het havengebied. Riffen, wrakken, muren, grotten en drop-offs zijn slechts enkele van de soorten duiken die beschikbaar zijn.

 

TCSG-117

Dit wrak van een Turkse kustwachtboot ligt 3 kilometer buiten Side, waar het in 2008 tot een kunstmatig rif was gezonken. Het duurt 10-15 minuten per boot vanuit Side om bij het 30 meter lange wrak te komen, dat op een maximale diepte van 25m. De TCSG-117 biedt onderdak aan tal van scholvissen en een aantal grote tandbaarzen, die gewend lijken aan de bezoekende duikers.

 

PARIJS WRAK

Ten zuidwesten van Antalya bij de haven van Kemer ligt dit wrak van een vrachtschip op een diepte van 25 tot 32 meter. De diepte betekent dat het alleen geschikt is voor meer ervaren duikers, maar het is bezaaid en zorgt voor een interessante rondleiding, omdat het werd gezonken tijdens een missie om het tanken van Duitse U-boten in 1917 te blokkeren. Het zicht is meestal goed en, zoals net als het wrak zelf, zie je een verscheidenheid aan schoolvissen en ander zeeleven.