Duiken in Denemarken

1
Zie de Plumose anemoon tijdens het duiken in Denemarken - Credit: BMJ

 

Een korte introductie tot duiken in het land van de kleine zeemeermin

Denemarken, het kleine koninkrijk in Scandinavië, mag slechts zo'n 5,5 miljoen inwoners hebben op zijn 16.000 vierkante mijl landmassa, en vanwege zijn noordelijke breedte is het water niet overvloedig in koralen en tijgerhaaien .

Het heeft echter een indrukwekkende 4500 kilometer kustlijn, langer dan de Chinese muur en bijna 5 meter kustlijn per inwoner.

Tel daarbij op meer dan duizend jaar nautische geschiedenis, en je zult misschien begrijpen waarom duiken hier een vrij populair tijdverdrijf is.

Naar schatting 20.000 mensen in Denemarken zijn gecertificeerde duikers en de meeste grotere steden langs de kust hebben ten minste één duikcentrum.

Dus wat moet je verwachten als je besluit om in Denemarken te gaan duiken?

Voel de kou

Denemarken is een noordelijk land en zelfs als het het meest zuidelijke land in Scandinavië is, zijn de temperaturen allesbehalve tropisch.

Verwacht temperaturen in de lage 20 ° C in de zomer en tot onder het vriespunt of onder in de koudste winter.

Hoewel het moet worden gezegd dat de winters in Denemarken relatief mild zijn, en de daadwerkelijke vriestemperaturen (boven of onder het oppervlak) gewoonlijk beperkt zijn tot een paar weken tot enkele maanden.

Wetsuit-duiken is in de zomer goed mogelijk, terwijl de winters zeker een droogpak gebied zijn.

 

3
Denemarken heeft verrassend tropische temperaturen waar je van kunt genieten - Credit: Public Domain

 

Soorten duiken

Denemarken biedt een breed scala aan duiken, en dat geldt zowel voor beginners als ervaren duikers.

Meer dan 20.000 wrakken liggen in de Deense wateren, en een behoorlijk deel daarvan is goed te bereiken. Langs de kust rond de hoofdstad van Kopenhagen liggen een aantal wrakken in vaak erg ondiep water, zoals de Russische coaster Runucki, die maar een halve meter onder het oppervlak begint en toegankelijk is voor elk niveau duiker.

Ook in Kopenhagen is er een duikpark, gelegen aan het grootste strand van de stad, Amager Strand. Vlak bij het strand is een duikcursus traject die duikers de kans biedt om te zwemmen, te navigeren of gewoon de stenen structuren en het leven dat ze aantrekken te bewonderen. Over het algemeen is het meeste duiken in dit deel van het land erg beginnersvriendelijk.

Als u op zoek bent naar meer avontuurlijk duiken, ga dan naar de zeestraat tussen het schiereiland Jylland en het eiland Fyn, genaamd Lillebælt.

2
Het zeegezicht van Jylland - Credit: Public Domain

 

Een smalle zeestraat die veel water stroomt, goede dieptes, tot 30 meter en vaak erg sterke stromingen, waardoor je prima kunt duiken als je een boot hebt. Dat dit een geavanceerde duiklocatie is, werd een paar jaar geleden benadrukt, toen hier een ervaren duiker stierf.

Het duiken aan de westkust is zelfs nog avontuurlijker. Je duikt direct in de Noordzee, wat betekent meer wind en veel stroom, maar ook de kans om te duiken met zeehonden of met een nazi-onderzeeër uit de naoorlogse oorlogsjaren!

Al met al heeft Denemarken veel te bieden aan duikers, en met Deense duikers die open en uitnodigend zijn voor nieuwkomers, zal je geen moeite hebben om iemand te vinden om mee te duiken. Maar zeemeermin waarnemingen zijn niet gegarandeerd!

4
Vissersfuik op zeebodem in Denemarken - Crediet: BMJ